Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

21 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ



Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014
Λίγα λόγια .....
           Εκείνες τις δύσκολες ημέρες του ΄93, οι Πρόσκοποι του Πύργου βρέθηκαν ,πρώτοι, και κατόπιν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, στη δοκιμαζόμενη πόλη του Πύργου ,στήνοντας τις πρώτες σκηνές ,οργανώνοντας τα συσσίτια ,αλλά και σε άλλες παράλληλες υπηρεσίες μαζί με τα όργανα της πολιτείας, δίνοντας θάρρος στους κατοίκους της περιοχής.
          Το Αρχηγείο τους ήταν στον καταυλισμό της Αγίας Βαρβάρας όπου γινόταν η καταγραφή και κατανομή των σκηνών και των αναγκών των κατοίκων ....
          Για τους λόγους αυτούς ο τότε δήμαρχος Πύργου Γιώργος Δημητρακόπουλος σε μια συγκινητική εκδήλωση απένειμε διακρίσεις και μετάλλια  στους συμμετέχοντες παρουσία του τότε Γενικού Εφόρου Ελλάδος και πολλών στελεχών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων...


21 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
από Pirgiotis.gr
Τετάρτη, 26 Μάρτιος 2014 08:14

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Πύργου που είχε αρχίσει στις 14 Φεβρουαρίου του 1993 με τον κυματοειδή, μεγάλης διάρκειας σεισμό, είχε αφήσει τη σεισμολογική κοινότητα άναυδη από τη διάρκειά της. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, τις βραδυνές ώρες, ένας ισχυρός σεισμός δονούσε την περιοχή, σπάζοντας τα νεύρα των κατοίκων, αλλά συγχρόνως θέτοντάς τους σε ετοιμότητα.

Η δραματική κατάληξή της σημειώθηκε στις 14:10 το μεσημέρι της 26ης Μαρτίου, όταν ο δίδυμος σεισμός μεγέθους 5,5 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μικρού εστιακού βάθους και με επίκεντρο μέσα στην πόλη, στην περιοχή της Δεξαμενής, προκάλεσε σημαντικές βλάβες στα κτίρια του Πύργου και ορισμένων χωριών της ευρύτερης περιοχής. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δονήσεων ήταν τρία λεπτά. Αυτό το χρονικό κενό, καθώς και το μοίρασμα της σεισμικής εκτονώσεως σε δύο δονήσεις αντί μιας, έσωσαν πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά και την περιοχή από τεράστιες καταστροφές.

Το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας για πάνω από ένα μήνα και του δίδυμου σεισμού που την κορύφωσε, χαρακτηρίστηκε επιστημονικά εντυπωσιακό φαινόμενο και έκτοτε αποτελεί παράδειγμα στην επιστημονική βιβλιογραφία. Αυτό ωστόσο είχε ωθήσει τους κατοίκους να πάρουν τα στοιχειώδη μέτρα και να είναι σε ετοιμότητα για την ώρα του μεγάλου σεισμού. Υπήρξε μόνο ένα θύμα, μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Πολλά παλιά κτήρια της πόλεως και των τριγύρω χωριών έπαθαν ζημιές και στη συνέχεια κατεδαφίστηκαν. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν και τα μνημειώδη κτήρια της πόλεως, όπως το Μανωλοπούλειο Νοσοκομείο, το Μητροπολιτικό Μέγαρο, οι ναοί του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Διονυσίου.

Η σωτηρία της πόλεως από τα χειρότερα αποδόθηκε στον προστάτη της Άγιο Χαράλαμπο, του οποίου την παρουσία βεβαίωσαν αρκετοί κάτοικοι. Για το λόγο αυτό έγινε και περιφορά της εικόνας του Αγίου στην πόλη. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν αρκετά δύσκολα, έφεραν όμως σημαντική οικονομική ανάπτυξη και μεγάλη ανοικοδόμηση με αντισεισμικές οικοδομές. Αρκετά διατηρητέα κτήρια αναπαλαιώθηκαν, άλλα όμως, όπως το Μανωλοπούλειο και η οικία Παπαγιάννη στην οδό Ερμού, στέκουν μέχρι σήμερα βαρύτατα πληγωμένα, θυμίζοντας την καταστροφή εκείνης της ημέρας και την εξοργιστική αναξιοπιστία του Ελληνικού Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Μετά το Μάρτιο του 1993 ο Πύργος απέκτησε νέο πρόσωπο, όχι κατ' ανάγκην ωραιότερο.

Η περιοχή μας από τότε δεν είναι ίδια όπως πριν...
................................................................

Σαν σήμερα, είκοσι ένα χρόνια μετά .... (ΝΕΟ)
ΤΟΠΙΚΑ ( 26/03/2014 08:00
 Σαν σήμερα, είκοσι ένα χρόνια μετά ....

Συμπληρώνονται σήμερα είκοσι ένα χρόνια από την 26-3-1993, όταν αλλεπάλληλες ισχυρές επιφανειακές σεισμικές δονήσεις έπληξαν την πόλη του Πύργου και την ευρύτερη περιοχή, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Εάν κάποιος επιχειρήσει έναν απολογισμό, όσον αφορά την επούλωση των πληγών του καταστρεπτικού εκείνου σεισμού, στα είκοσι ένα χρόνια που πέρασαν, το συμπέρασμα θα είναι απογοητευτικό.

Οι καταστρεπτικές πυρκαγιές που ακολούθησαν, οι νεώτεροι σεισμοί, οι εκτεταμένες κατολισθήσεις και τα διάφορα καταστρεπτικά φυσικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ολοκληρωμένου προγράμματος και επαρκούς χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση του Νομού, διαμόρφωσαν μια μακροχρόνια αναπτυξιακή υστέρηση που δεν φαίνεται αναστρέψιμη.

Η βελτίωση των βασικών υποδομών και της ποιότητας ζωής, η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης του Νομού, η αποτελεσματική ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού κάλλους του και της πολιτιστικής κληρονομιάς του, που θα έδιναν μια αναπτυξιακή διάσταση μακροπρόθεσμης προοπτικής, φαίνεται ότι όχι μόνο αργούν αλλά μάλλον δεν θα έλθουν ποτέ.

Μια ακόμα ευκαιρία ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του Νομού Χάθηκε οριστικά. Και όπως έδειξαν τα χρόνια που πέρασαν, καθώς και αυτά που ήλθαν, ευκαιρίες πλέον είναι από δύσκολο, έως αδύνατο να υπάρξουν πλέον.

...............................................

Οι σεισμοί του 1993 και οι αποκαλύψεις του Π. Βαρώτσου
(26/03/2014 - 16:17)

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 21 χρόνων από τους καταστροφικούς για τον Πύργο σεισμούς του 1993, το patrisnews.com επαναδημοσιεύει τις αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το τι διαδραματίστηκε λίγο καιρό πριν από τους φονικούς σεισμούς του 1993 στον Πύργο, όπως αυτές καταγράφονται στο βιβλίο που κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τη Μαίρη Λαζαρίδου-Βαρώτσου, σύζυγο του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την Ηλεία για πάρα πολλά χρόνια.
Στο βιβλίο επιρρίπτονται σαφείς ευθύνες στις πολιτικές Αρχές, καθώς αγνοήσαν τις προειδοποιήσεις που συνοδεύονταν από εκτενείς αναφορές με τις προσεισμικές σειρές από τα ηλεκτρικά σήματα που κατέγραψε ο σταθμός της ομάδας ΒΑΝ στα Ιωάννινα. Ο Παναγιώτης Βαρώτσος, ύστερα από συνεργασία με τον κορυφαίο γεωλόγο Haroun Tazieff, θέλησε προτού δημοσιοποιήσει τον κίνδυνο, να ενημερώσει τις πολιτικές Αρχές, κάτι που αποδείχθηκε αποτυχημένη προσπάθεια.

Όπως αναφέρει η Μαίρη Λαζαρίδου στο βιβλίο «ο κ.Βαρώτσος απέστειλε επιστολή στην οποία έγραφε ότι η ερευνητική του ομάδα είχε συστήσει επιτροπή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και επιθυμούσε να εκφέρει άποψη για το αν πρέπει να παρθούν προληπτικά μέτρα λόγω των προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων. Ωστόσο, ο υπουργός είχε ήδη συγκροτήσει επιτροπή, αλλά με μέλη χωρίς την απαραίτητη επιστημονική ειδίκευση για να κάνει κρίσεις».

 Στην επιστολή ο κ.Βαρώτσος είχε περιλάβει το επιστημονικό υλικό που αναφερόταν σε έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα που είχε σταλεί σε 22 ινστιτούτα του εξωτερικού για αξιολόγησης και εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας. Υστερα από ακόμα μια ανταλλαγή επιστολών, ο κ. Βαρώτσος δεν έλαβε ξανά νεότερες πληροφορίες από την κυβέρνηση και την απόφασή της αν θα λάβει ή όχι μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Ο σεισμός της 14ης Φεβρουαρίου, 4,8 R, σύμφωνα με τη συγγραφέα, αντί να κινητοποιήσει τις Αρχές, οδήγησε εκ νέου σε εφησυχασμό, κάτι που οδήγησε τον Βαρώτσο στο να επισκεφθεί τον τότε δήμαρχο Πύργου Γιώργο Δημητρακόπουλο και να δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ  για να ενημερώσει τον πληθυσμό.

Μιλώντας τότε την εφ. Πατρίς, ο κ.Βαρώτσος  είχε συμβουλεύσει όσους έμεναν «σε σαραβαλιασμένα σπίτια, να τα εγκαταλείψουν, όπως έγινε το 1988 στο Βαρθολομιο» (19/2/93).
Μία εβδομάδα αργότερα, ο καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Παπανικολάου συμμερίστηκε την άποψη της ομάδας ΒΑΝ για σεισμό κοντά στα 6R.

Στο βιβλίο επισημαίνεται ότι  στις 24 Μαρτίου του 1993 είχε σταλεί απόρρητη επιστολή προς τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στην οποία αναφέρονταν τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα συνοδευόμενα από την ερώτηση αν πρέπει οι επιστήμονες να εμπιστευθούν στο κράτος τις πληροφορίες τους!

Αντί για την απάντηση που ποτέ δεν έλαβαν, όπως γράφεται ξεκάθαρα στο βιβλίο, το πρωί της καταστροφικής για τον Πύργο 26ης Μαρτίου του 1993, είδαν στις εφημερίδες «Εθνος» και «Τα Νέα» δημοσιεύματα με σεισμολόγους να καθησυχάζουν τους πολίτες του Πύργου λέγοντας ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, το φαινόμενο είναι συνηθισμένο».

Η απάντηση δόθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας…

Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης επιβεβαιώνει πως το απόγευμα της 25ης Μαρτίου έλαβε επίσημη επιστολή από την ομάδα  ΒΑΝ σχετικά με τα ισχυρά σήματα που κατέγραψε  σταθμός των Ιωαννίνων για την περιοχή της Ηλείας, σε αντίθεση με τον τότε διευθυντή του υπουργείου που διέψευδε ότι έλαβε οποιαδήποτε ειδοποίηση.
από ΠΑΤΡΙΣ
............................................


Είκοσι χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισμούς
(Πρώτη δημοσίευση 26 Μαρτίου 2013)

 Το IliaPress με ένα βίντεο – ντοκουμέντο, από το προσωπικό αρχείο του δημοσιογράφου Πάνου Δημητρακόπουλου, παρουσιάζει σήμερα μερικές εικόνες από γκρεμισμένα σπίτια του Πύργου και καταυλισμούς από σκηνές.

Γεγονότα που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στις μνήμες των κατοίκων του Πύργου.


από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου