Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

- Νεο πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο η Ελλάδα

Τι ψάχνουν 8 πετρελαϊκοί κολοσσοί, μαζί με τα ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο
Ελληνικός θησαυρός εκατοντάδων δισ ευρώ από τα πετρέλαια - Έτσι θα μειωθεί το χρέος!


TOTAL, SHELL ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ

Τι ψάχνουν 8 πετρελαϊκοί κολοσσοί, μαζί με τα ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο

Τι ψάχνουν 8 πετρελαϊκοί κολοσσοί, μαζί με τα ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο
Tης Μανταλένας Πίου απο εδω 
Oκτώ μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι και ανάμεσά τους ονόματα όπως η Total, η Shell και η Repsol ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια στις έρευνες υδρογονανθράκων στα «οικόπεδα» της Αρτα - Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου, όπως δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ. Οι άλλες πέντε εταιρeίες, με τις οποίες τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, είναι η Japex, η Dana Petroleum, η ΙΝΑ, η Hunt και η Εdison.
Για τα δύο συγκεκριμένα μπλοκ τα ΕΛΠΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας έχουν συμφωνήσει στις συμβάσεις παραχώρησης, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει στη συνέχεια να υπογραφούν και η τελική συμφωνία να κατακυρωθεί στη Βουλή.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ 25 
Συνολικά, όπως είπε ο κ. Γρηγορίου στο συνέδριο, τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται με 25 εταιρείες για συμμετοχή στις έρευνες που θα διεξάγει ο όμιλος σε διάφορες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα. Οπως είναι γνωστό η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες στην παραχώρηση στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, με βάση τα όσα έχουν δηλώσει κατά καιρούς στελέχη των ΕΛΠΕ, καθώς έχουν αναφερθεί σε εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρεθεί πετρέλαιο στην περιοχή.
Πρόσφατα εξάλλου, μονογραφήθηκε στο υπουργείο ΠΕΝ η συμφωνία για την παραχώρηση του θαλάσσιου «οικοπέδου 2», δυτικά της Κέρκυρας, στην κοινοπραξία των Total - Edison - ΕΛΠΕ και αναμένεται αντίστοιχη διαδικασία για το «οικόπεδο 10», στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, παραχώρηση για την οποία τα ΕΛΠΕ είναι ο «επιλεγείς αιτών». Ο όμιλος έχει υποβάλει προσφορά και για το «μπλοκ 1», στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας.
Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο είπε ότι η σύμβαση παραχώρησης του «οικοπέδου 2» θα αποτελέσει μοντέλο και για τις άλλες συμβάσεις που θα ακολουθήσουν για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Η κοινοπραξία προγραμματίζει την έναρξη των ερευνών στο «οικόπεδο 2» στο τέλος του χρόνου. Τα ΕΛΠΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες και σε άλλες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, όταν ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, δήλωσε στο συνέδριο ότι η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) πραγματοποιεί απ' ευθείας επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να προωθήσει εμπορικά κυρίως τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά των νησιών του Ιουνίου, για τις οποίες εκτιμά ότι σε διάστημα έξι μηνών θα μπορούσε να εξασφαλιστεί επενδυτικό ενδιαφέρον για έρευνες από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Σε ό,τι αφορά στη θαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης, η ΕΔΕΥ, όπως είπε ο κ. Μπασιάς, σκοπεύει να αναθέσει τη διεξαγωγή ερευνών για νέα σεισμικά δεδομένα, κατά πάσα πιθανότητα στη νορβηγική PGS, που είχε πραγματοποιήσει και τις προηγούμενες σεισμικές έρευνες.
Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, θυγατρικής του ομίλου της Energean, κ. Δημήτρης Γόντικας, ανέφερε ότι η Energean έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 300 εκατ. δολάρια ως τώρα, ενώ ένα αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματιστεί να επενδυθεί στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος στον Πρίνο, καθώς και στις νέες περιοχές της Δ. Ελλάδας. Επιπλέον η εταιρεία από το 2008 και μετά έχει δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας στον Πρίνο. Ανακοίνωσε ότι πριν από λίγες εβδομάδες δόθηκε στην παραγωγή η 5η κατά σειρά νέα γεώτρηση στον Πρίνο, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή της τρέχουσας χρονιάς να υπερβεί τα 1,3 εκατ. βαρέλια που παρήχθησαν πέρυσι. Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα στον Πρίνο εκτιμώνται πλέον σε 41 εκατ. βαρέλια (Πρίνος, Β. Πρίνος και κοίτασμα Ε). Εξάλλου, ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Δρ Κωνσταντίνος Νικολάου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Κατάκολο για το οποίο προβλέπεται επένδυση της τάξης των 50-60 εκατ. δολαρίων, με την προοπτική το 2019 να ξεκινήσει η παραγωγική γεώτρηση, εφόσον εξασφαλισθούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες άδειες. Εξάλλου, στη διάρκεια του 2017-18 έχουν προγραμματιστεί οι γεωφυσικές-σεισμικές έρευνες σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία και ένα χρόνο αργότερα οι αντίστοιχες έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία. Η Εnergean διαθέτει συνολικά οκτώ άδειες έρευνας-παραγωγής σε Ελλάδα, ΝΑ Μεσόγειο και Β. Αφρική.
Νέο πλαίσιο
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε στο συνέδριο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων και τη θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ, ώστε να αναλάβει την παρακολούθηση όλων των σχετικών με τους υδρογονάνθρακες διαδικασιών. Επίσης δήλωσε ότι σταδιακά θα επαναπροκηρυχθούν και άλλα θαλάσσια οικόπεδα, όταν ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των διαθέσιμων τεχνικών στοιχείων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη σύμβαση μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα με την κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛΠΕ για το οικόπεδο 2, υπογραμμίζοντας ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιρειών προσδίδει πλέον διεθνή διάσταση στον τομέα των υδρογονανθράκων.
- - - - - 


- Νεο πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο η Ελλάδα
- Το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για τον εντοπισμό του ελληνικού «μαύρου χρυσού» είναι μεγάλο
- Αναμένονται νέες σεισμικές έρευνες νότια της Κέρκυρας, στο Λακωνικό και Μεσσηνιακό κόλπο και νότια της Κρήτης
- Πατραϊκός, Κατάκολο, Κυπαρισία, Πρέβεζα, Αρτα και Ιωάννινα στο στόχαστρο μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών

Ένας απίστευτος θησαυρός κρύβεται στα έγκατα της ελληνικής γης. Στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο με πρόχειρους υπολογισμούς; εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και αν σε αυτά προστεθούν και τα μυθικά 300 δισ. ευρώ της νότιας Κρήτης, τότε όπως γίνεται αντιληπτό η Ελλάδα είναι ένα πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο.
Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες ξένες εταιρείες και η γαλλλική πολυεθνική Τοτάλ και η ιταλογαλλική Εντισον συμμετέχουν μαζί με τα ΕΛΠΕ στις έρευνες στο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας. Επίσης με τον ελληνικό όμιλο συνομιλούν Shell και Repsol βρίσκονται για τα οικόπεδα σε Αρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, ενώ Japex, Dana Petroleum και Hunt έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία, όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου.
Το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για τον εντοπισμό του ελληνικού «μαύρου χρυσού», είναι μεγάλο πάλι και αναμένονται νέες σεισμικές έρευνες νότια της Κέρκυρας, στο Λακωνικό και Μεσσηνιακό κόλπο και νότια της Κρήτης. Πολλά αποκαλυπτήρια έγιναν στην εκδήλωση για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες που διοργανώθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες.
Όμως πριν από 15 μέρες έγινε μία σημαντική κίνηση που επιταχύνει τις προσπάθειες που έπρεπε να γίνουν δεκαετίες πριν. Έπεσαν οι υπάλληλοι υπογραφές για την παραχώρηση για έρευνες σε θαλάσσια έκταση δυτικά της Κέρκυρας, το γνωστό με την κωδική ονομασία οικόπεδο 2.
Το σημαντικό και το ελπιδοφόρο είναι πως στην προσπάθεια συμμετέχουν, εκτός από τα ΕΛΠΕ, δύο μεγάλες ξένες εταιρείες η γαλλική Τοτάλ και η ιταλογαλλική Έντισον, ενώ στο επόμενο διάστημα θα πέσουν οι υπογραφές για άλλο ένα οικόπεδο στον κόλπο της Κυπαρισσίας και έπεται συνέχεια.
Επιπλέον, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων στα Γιάννενα, στην Αιτωλοακαρνανία, την Αρτα και την Πρέβεζα, όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα ΕΛΠΕ και η ελληνική Energean Oil & Gas η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου.
Οι μύθοι πολλοί. Κάνουν λόγο για τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, νοτίως της Κρήτης, στον κόλπο της Μεσσηνίας και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ειδικά για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Αντώνης Φώσκολος εκτίμησαν πως η αξία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φτάνει στα 300 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν οι υπολογισμοί και οι υποθέσεις βγουν αληθινές (αμφισβητούνται από άλλους ειδικούς των υδρογονανθράκων) αλλάζει η μοίρα της χώρας.
Ολοι οι μύθοι για τα ελληνικά πετρέλαια μπαίνουν σιγά-σιγά στη βάσανο της απόδειξης γιατί τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας. Η αρχή θα γίνει από τον Πατραϊκό κόλπο.

Τρυπάνι στον Πατραϊκό κόλπο


Ο προγραμματισμός των ΕΛΠΕ προβλέπει ότι το 2018 τα τρυπάνια θα τρυπήσουν το βυθό της πατραϊκής γης και τότε θα αποδειχτεί αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις για τη δυνατότητα άντλησης 150 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, δηλαδή ενάμιση Πρίνο περίπου.
Οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε νεώτερες σεισμικές έρευνες που έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ και ο βαθμός πιθανότητας ύπαρξης του κοιτάσματος έχει αυξηθεί σημαντικά και φτάνει μέχρι του σημείου της βεβαιότητας.
Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει η αξιοποίηση του κοιτάσματος του Πατραϊκού κόλπου θα αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις μελέτες η συνεισφορά στη χώρα συνολικά θα είναι 0,5% του ΑΕΠ για 25 χρόνια, που σημαίνει ότι μόνο από το πετρέλαιο του πατραϊκού αλλάζουν τα δεδομένα για την εκτίμηση του χρέους τα επόμενα χρόνια και όπως είναι φυσικό αυτό μειώνεται σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι πως για κάθε ευρώ που πηγαίνει στην τοπική κοινωνία (προβλέπεται από τις συμφωνίες και το νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Γιάννης Μανιάτη) παράγεται πρόσθετος πλούτος 2 ως 3 ευρώ, γιατί λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, και σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτό σημαίνει αύξηση του τοπικού ΑΕΠ κατά 10 ως 15%, δηλαδή η Πάτρα και η Αχαϊα θα ξαναζωντανέψουν και θα αλλάξουν πρόσωπο.
Προχωρώντας σημαντική είναι η απόφαση για το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας αφού την περασμένη εβδομάδα μονογραφήθηκε, μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, από το Δημόσιο και την κοινοπραξία Total – Εdison – ΕΛΠΕ η σύμβαση μίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Στην κοινοπραξία, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total έχει το 50% και από 25% η ιταλογαλλιική Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Τα στοιχεία από τις έρευνες κάνουν λόγο για ποσότητα διπλάσια από εκείνη του πατραϊκού κόλπου. Ομως, αυτό μένει να αποδειχθεί από τις σεισμικές και άλλες έρευνες που θα διεξάγουν οι τρεις εταιρείες που ανέλαβαν την έρευνα και την εκμετάλλευση και προπαντός από τη γεώτρηση.
Ειδικοί αναφέρουν πως το οικόπεδο 2 εφάπτεται στη μέση γραμμή με την Ιταλία, όπου υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί οι οποίοι περιέχουν πετρέλαιο και υπάρχουν τα κοιτάσματα Αχιλλέας και Πύρρος των οποίων η μορφή είναι παρόμοια με εκείνη των ιταλικών κοντινών περιοχών.

Ξεκινάει και το Κατάκολο


Λίγο πιο κάτω από τον Πατραϊκό κόλπο βρίσκεται το κοίτασμα του Κατάκολου. Μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 35 ως 40 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο από τα οποία απολήψιμα είναι τα 10 εκατομμύρια, εκτίμηση που είναι υπερδιπλάσια από την προηγούμενη που έκανε λόγο για απολήψιμο πετρέλαιο 3 ως 5 εκατομμυρίων βαρελιών.
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση της επένδυσης ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, για την έρευνα και εκμετάλλευση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων του Κατάκολου πραγματοποίησε η εταιρία Energean Oil & Gas, καταθέτοντας προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Σχέδιο Ανάπτυξης Πεδίου (Field Development Plan) και την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και πλέον η εταιρία αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Energean Oil & Gas, αναμένεται να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση με βάση και τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά πετρελαίου, περί τα τέλη του 2018 προκειμένου η γεώτρηση να ξεκινήσει το χειμώνα του 2019.

Τα μυστικά της Κυπαρισσίας


Ακόμα πιο κάτω υπάρχει το οικόπεδο 10 του κόλπου της Κυπαρισσίας το οποίο είναι πολύ ελπιδοφόρο. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει από ειδικούς με βάση τη σεισμική έρευνα που διενήργησε το ειδικό νορβηγικό πλοίο, κάνουν λόγο για ένα κοίτασμα ανάλογο με εκείνο του πατραϊκού κόλπου, το οποίο υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι δυναμικότητας 150 εκατομμυρίων βαρελιών.
Ομως, προσοχή. Οπως τονίσαμε, τίποτα δεν είναι ασφαλές και σίγουρο πριν γίνουν τρισδιάτατες έρευνες και προπαντός πριν το τρυπάνι χτυπήσει το κοίτασμα.
Πάντως, αν οι δηλώσεις των αρμοδίων παραγόντων αποκαλύπτουν τουλάχιστον εν μέρει την πραγματικότητα ή τις προσδοκίες θα αναφέρουμε πως ο ο Διευθύνων Σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, δήλωσε ότι: «Για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτουν στον Ελλαδικό χώρο και το εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό τους, η ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων στη χώρα μας αποτελεί φυσική επιλογή.
Είμαστε έτοιμοι, αμέσως μετά την επικύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης από τη Βουλή των Ελλήνων, να προχωρήσουμε στην έρευνα και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου δυναμικού της περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μεθόδους, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους. Είμαστε απολύτως πεισμένοι ότι αυτή η προσέγγιση θα επιφέρει άριστα αποτελέσματα, τόσο για τον Όμιλο όσο και για την Ελλάδα».
Τα ΕΛΠΕ είναι αυτή την εποχή ο πρωταγωνιστής στο χώρο των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για συνεργασία στην αναζήτηση και εξόρυξη του ελληνικού ¨μαύρου¨ χρυσού>
Και όπως δήλωση και πρόεδρός του Στάθης Τσοτσορός το επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας είναι ύψους 750 εκατ. – 1 δισ. ευρώ και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι έρευνες υδρογονανθράκων.

Πολλές ελπίδες από τη Δυτική Ελλάδα


Κοινή είναι η εκτίμηση και πεποίθηση των επιστημόνων και των ειδικών σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων ότι στη Δυτική Ελλάδα, παρ’ όλο που είναι μια δύσκολη γεωλογικά περιοχή, υπάρχει σημαντικό πετρελαϊκό δυναμικό σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Δ. Πελοπόννησο, καθώς παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αντίστοιχες περιοχές στη νότια Αδριατική και την Αλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί και αξιοποιούνται σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα δικαιώματα για έρευνες έχουν πάρει τα ΕΛΠΕ για την περιοχή Πρέβεζας και Αρτας και η Energean Oil & Gas για την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιωάννινα. Για τα Ιωάννινα η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για το 2020. Η εκτίμηση που κάνει η εταιρεία Energean Oil & Gas κάνει λόγο για την ύπαρξη στην περιοχή απολήψιμου πετρελαίου ύψους 50 ως 100 εκατομμύρια βαρέλια.
Στο παρελθόν στην Αιτωλοακαρνανία είχε βρεθεί πετρέλαιο χάρη σε γεωτρήσεις που είχαν γίνει, αλλά τελικά τα πηγάδια τσιμεντώθηκαν και κάθε διαδικασία σταμάτησε. Τώρα η προσπάθεια ξαναρχίζει και οι ελπίδες είναι πολλές και μεγάλες.
Θα συμπληρώσουμε το παζλ του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας με αναφορά στον κόλπο της Μεσσηνίας. Προς το παρόν καμία εταιρεία δεν έχει ενδιαφερθεί, αλλά θα επισημάνουμε ότι οι Γάλλοι της Τοτάλ είχαν ζητήσει από του Νορβηγούς να κάνουν σεισμικές έρευνες εκτός προγράμματος.
Κι΄ αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη πως στο παρελθόν εξειδικευμένο γαλλικό ινστιτούτο είχε πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Το Ελντοράντο της Νότιας Κρήτης


Πολύ μελάνι χύθηκε και πολλά ειπώθηκαν για το μέγεθος των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη Νότια Κρήτη. Πρωταγωνιστής ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος ο οποίος σε μελέτη του υπολογίζει το σύνολο των εσόδων που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος σε 25 χρόνια σε 437 δισεκατομμύρια δολάρια”.
Εκτιμά επίσης ότι θα δημιουργηθούν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή και 200 χιλιάδες στον δευτερογενή τομέα της οικονομίας.
Οσον αφορά στην ποσοτική εκτίμηση των κοιτασμάτων, για τα οποία, όπως επιμένει ο κ. Φώσκολος, έχουν γίνει στο παρελθόν έρευνες από ξένες εταιρείες αυτά είναι πιθανό να φτάνουν στα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου
Από την πλευρά του ο Έλληνας εμπειρογνώμονας, Ηλίας Κονοφάγος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια εισηγείται άμεσες ενέργειες μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για την κατάρτιση γεωπολιτικού, οικονομικού και τεχνικού σχεδιασμού σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου σημειώνει ότι η μείζων περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Αιγύπτου, μπορεί να περιέχει απολήψιμα αποθέματα, μέχρι και 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης).
Πολύ σημαντικές, αν και έγιναν πριν από 7 χρόνια περίπου, είναι οι επισημάνσεις του διευθυντή της BEICIP/FRANLAB (γαλλικό εξειδικευμένο εργαστήριο υψηλού κύρους διεθνώς) Alain Bruneton στο Κάραβελ . Σε ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στην αξία εκτεταμένης έρευνας στην περιοχή της «Λεκάνης της Μεσογείου» και πιο συγκεκριμένα στην περιοχές που αφορούν την ελληνική ακτογραμμή που είναι «πολλά υποσχόμενες». Συγκεκριμένα αναφέρει πως, «η λεκάνη έχει τρομερές προοπτικές και ένα πετρελαϊκό σύστημα που έχει βεβαιωθεί από ενδείξεις σεισμικών δεδομένων». Επίσης, επισημαίνει πως» ανακαλύφθηκε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις γειτονικές χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτος), πράγμα που ενδυναμώνει τις πιθανότητες για ύπαρξη ίδιων δεξαμενών στα ελληνικά παράλια»… «Πρόσφατες ανακαλύψεις στο Ισραήλ έγιναν σε ένα γεωλογικό περιβάλλον που πιθανότατα προεκτείνεται και στην ελληνοκυπριακή ακτογραμμή».
Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως πολλοί επιστήμονες και ειδικοί αναρωτιούνται γιατί η παρούσα, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθυστερούν από τη στιγμή που είναι πλέον αναμφίβολη η ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, νότια της Κρήτης. Προσθέτουν δε ότι η αξιοποίηση τέτοιων κοιτασμάτων συνεπάγονται και γεωπολιτικές εξελίξεις.
Για προφανείς λόγους δεν θα αναφερθούμε στο Αιγαίο, όπου οι μύθοι είναι πολλοί περισσότεροι. Θα πούμε μόνο πως σήμερα από τον Πρίνο αντλούνται 4.000 βαρέλια την ημέρα και ότι η Energean Oil & Gas διενεργεί έρευνες στον κόλπο της Καβάλας με την ελπίδα να εντοπίσει και άλλους ...Πρίνους.
Για το υπόλοιπο Αρχιπέλαγος δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία. Πάντως, κατά καιρούς έχουν γίνει αναφορές για τον Μπάμπουρα, όπου ο μύθος θέλει να αναβλύζει πετρέλαιο, αλλά δυστυχώς βρίσκεται στα 10 μίλια από τις ακτές....δηλαδή πέρα από τα 6 μίλια.

----


Εταιρείες - Κολοσσοί σε Ιόνιο και Κρήτη για τα πετρέλαια 

Πρώτη δημοσίευση: 30.03.2017 | 07:23

Τα “οικόπεδα” σε Άρτα – Πρέβεζα και στα βορειοδυτικά της Πελοποννήσου έχουν κινήσει το ενδιαφέρων των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου που ... καταφθάνουν στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να συνεργαστούν με τα ΕΛΠΕ για έρευνες στην περιοχή.

Τα 20 συνολικά οικόπεδα στο Ιόνιο και την Κρήτη μετά από τις πρώτες έρευνες που έδειξαν σημαντικά στοιχεία που αφήνουν ελπίδες για μεγάλα κοιτάσματα έχουν σημάνει ενεργειακό “συναγερμό”.

Ήδη όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, Total, Shell και Repsol βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για τα οικόπεδα σε Αρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, ενώ Japex, Dana Petroleum, Hunt και Edison έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία.

Τι ψάχνουν 8 πετρελαϊκοί κολοσσοί, μαζί με τα ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο


ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ 
Τις προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παρουσίασε ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Ενεργειακής Οικονομίας.
Ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση Μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα και με την οποία δίνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2, Δυτικά της Κέρκυρας.
Αφού επισήμανε ότι πρόκειται για Σύμβαση-μοντέλο, καθώς σε αυτήν θα βασισθεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, υπογράμμισε ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιριών προσδίδει πλέον στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει το δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό και αποδεικνύει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛΠΕ, που έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ώστε να υπογραφεί με τη συγκεκριμένη εταιρία ανάλογη Σύμβαση Μίσθωσης.
Το ΥΠΕΝ θεωρεί αναπόσπαστα την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων με την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων. Στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι από τις πιο αυστηρές σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ειδική διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος πριν και μετά την έναρξη των εκμεταλλεύσεων. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διενεργείται στο αρχικό στάδιο της διερεύνησης κοιτασμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εξορυκτική δραστηριότητα καθεαυτή και τα επιμέρους έργα υποδομών, δεν επιφέρουν αλλαγές στο τοπικό οικοσύστημα. Ακόμη, με το νόμο 4409 του 2017 ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/30 για την παράκτια ασφάλεια. Αντικείμενο της νομοθεσίας είναι η διενέργεια Μελέτης Μεγάλων Κινδύνων, για την πρόληψη και αποφυγή ατυχημάτων. απο εδω 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου